Tekstgrootte
De cognitieve ontwikkeling
De klassen waarin de kinderen zijn ingedeeld zijn zogenaamde jaarklassen. De vierjarigen zitten in groep 1, de vijfjarigen in groep 2, enzovoort tot en met groep 8. In principe gaan kinderen die één volledig schooljaar in groep 1 hebben gezeten in het volgend jaar naar groep 2. (NB: De groepen 1 en 2 zijn aparte groepen). Per leerjaar is een leerprogramma met de daarbij behorende leerdoelen vastgesteld. Het onderwijsaanbod is voor elk kind gelijk. Zo is er voor alle kinderen na acht jaar onderwijs op de Willemsparkschool in eerste instantie hetzelfde onderwijsaanbod geweest.
In welk tempo en op welk niveau de kinderen de leerdoelen behalen wordt door de leerkrachten getoetst en vastgelegd. In alle groepen komen daar landelijk genormeerde toetsen bij. Deze toetsen worden over het algemeen tweemaal per schooljaar afgenomen. Op deze wijze stellen wij vast of:
Op deze wijze evalueren we permanent ons onderwijs met het streven kinderen zo effectief mogelijk te begeleiden. Geen twee kinderen ontwikkelen zich op dezelfde manier. Dat maakt opvoeding en onderwijs zo boeiend. De ontwikkeling gaat met pieken en dalen. Door de ontwikkeling van kinderen regelmatig te toetsen, deze vast te leggen en te vergelijken met gemiddelde landelijke scores verkrijgen we een algemeen beeld van elk kind en kunnen we zoveel mogelijk aansluiten bij de ontwikkeling van de kinderen. Om deze aansluiting tot stand te brengen moeten de gegevens telkens geïnterpreteerd worden. Dit laatste is ingewikkeld en een fout is snel gemaakt. Om de foutenmarge te beperken is daarom een goed contact tussen ouders en school onontbeerlijk. Gegevens betreffende de ontwikkeling van kinderen van de school en van de ouders en het trachten te komen tot een gemeenschappelijke interpretatie van deze gegevens, helpen het kind. Daarom worden ouders ten minste twee keer per jaar uitgenodigd om over de resultaten van hun kind(eren) met de leerkracht te komen spreken en is elke leerkracht bereid om, indien ouders hierom vragen, op korte termijn een afspraak te maken. Ook als een leerkracht zich (om wat voor reden dan ook) zorgen maakt over een kind, worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek.
Excursies, schoolreisjes en andere activiteiten
In elk leerjaar gaan kinderen op schoolreis en excursie. De groepen 7 en 8 gaan meerdere dagen op schoolreis, de groepen 1 tot en met 6 gaan één dag. Excursies worden gehouden naar Artis, musea (Rijks-, van Gogh-, Stedelijk-, Joods Historisch-, Tropen- en Verzetsmuseum), NEMO, Muiderslot, het Concertgebouw, etcetera. Elk jaar wordt een keuze gemaakt uit het zeer uitgebreide en gevarieerde aanbod dat we in Amsterdam hebben.
Jaarlijks is er een techniek- en programmeerweek en natuurlijk besteden wij ook uitgebreid aandacht aan de boekenweek.
Behalve in het eindspel in groep 8 en de musical bij de kleuters, zijn er verschillende projecten waarbij drama, beeldende vorming en muziek aan de orde komen.
Interne begeleiding en remedial teaching
Kinderen ontwikkelen zich wel eens op een andere wijze dan je als leerkracht en ouder verwacht. Wij weten op basis van de aanhoudende stroom gegevens over de prestaties van de kinderen (leerlingvolgsysteem) dat we met ons onderwijs de meeste kinderen bereiken.
Op basis van deze ervaring hebben we de verwachting dat kinderen op de Willemsparkschool zich op een niveau ontwikkelen dat gelijk is aan het gemiddelde kind in Nederland (onze norm).
Toch lukt dat niet bij alle kinderen: er zijn kinderen die ver boven de norm presteren, er zijn ook kinderen die ver onder de norm presteren. Met behulp van een systeem van signaleren, diagnosticeren, remediëren en evalueren proberen we onderwijs op maat voor elk kind te bieden. Als een kind zich ver boven of onder de norm ontwikkelt, dan wordt dit uit de gegevens van de kinderen duidelijk.
Vervolgens wordt getracht vast te stellen hoe dit komt (diagnosticeren), waarna een plan wordt opgesteld en uitgevoerd (remediëren). Hierbij wordt, indien dat nodig is, voor individuele kinderen een norm gesteld die voor hen wel haalbaar is.
Ten slotte wordt getoetst of de in het plan gestelde doelen bereikt zijn, of dat bijstelling van de werkwijze noodzakelijk is (evaluatie).
De interne begeleider bewaakt dit proces, zorgt voor de interne communicatie en de communicatie met de ouders. De leerkracht van de klas blijft natuurlijk verantwoordelijk, maar wordt met betrekking tot de begeleiding door de interne begeleider geadviseerd.
Indien in de school de kennis niet aanwezig is om voor een kind goede oplossingen te vinden, dan beschikken we over structurele externe contacten bij het Advies en Begeleidingscentrum (ABC) en de GGD afdeling school gezondheidszorg.
De interne begeleider onderhoudt namens de school de contacten met deze instellingen. Als een kind een speciaal programma voor een of meer vakgebieden moet volgen, dan kan dit buiten de klas individueel of in een klein groepje gebeuren onder leiding van de remedial teacher. Deze hulp buiten de klas is in principe mogelijk voor een periode van maximaal 8 weken per schooljaar. Slechts in uitzonderlijke situaties kan deze ondersteuning voor eenzelfde periode worden verlengd. Vormen van langdurige ondersteuning kunnen geboden worden als na onderzoek speciale zorg voor de school is gewenst. De financiële middelen worden dan door het Rijk geleverd (de zogenaamde rugzak). Zoals eerder is opgemerkt, worden de ouders van kinderen die (tijdelijk) een speciaal programma moeten volgen, hierbij betrokken vanaf het moment dat de eerste reden voor zorg is geconstateerd. Op deze wijze trachten we alle kinderen op de Willemsparkschool optimaal te begeleiden en 'binnen de poort' te houden. Toch kan het ook voorkomen dat in gezamenlijkheid besloten wordt dat een kind in het speciaal onderwijs beter op zijn plaats is. Dit komt zeer incidenteel voor. Hoe beter we worden in het bieden van onderwijs op maat, des te groter de verschillen tussen kinderen kunnen worden. Dat schept voor ouders, kinderen en leerkrachten de verplichting om verantwoord om te gaan met deze verschillen, zodat de Willemsparkschool voor iedereen een plaats is zijn met een goed onderwijskundig en pedagogisch klimaat.
Klassenverkleining
Aan de hand van de richtlijnen van het ministerie van OCW heeft het bestuur getracht vanuit de specifieke omstandigheden van de WPS een integraal pakket van maatregelen samen te stellen wat beoogt kinderen op de WPS meer begeleiding te bieden. Hierbij is gekozen voor een combinatie van inzet van eigen en overheidsmiddelen. Hiermee wordt het volgende gerealiseerd:
Resultaten van het onderwijs op de Willemsparkschool
Resultaten van scholen worden in toenemende mate in de publiciteit gebracht. Op internetpagina's is te vinden wat de score van de CITO-toets is in groep 8 en wat de Rijksinspectie vindt van de kwaliteit van een school. Ouders hebben recht op deze gegevens en daarom publiceren we onze uitstroomcijfers op de website. Graag brengen we ook wat nuances aan.
Wanneer men de resultaten van een school in cijfers gaat weergeven wordt snel onrecht gedaan aan de enorme prestaties die kinderen, leerkrachten en ouders soms leveren. Sommige kinderen moeten hard werken voor een gemiddeld resultaat, anderen bereiken met weinig inspanning een hoge score. Om de doorstroming van kinderen naar het voortgezet onderwijs bepalend te laten zijn voor het vaststellen van de kwaliteit van een basisschool, zou men de vierjarige kleuters moeten toetsen. Op deze wijze zou de 'prestatie van de school' in een absoluut cijfer uit te drukken zijn. Op basis hiervan zouden basisscholen met elkaar vergeleken kunnen worden. Er bestaat echter geen 'instroomtoets'.
Kwaliteit van onderwijs is niet alleen uit te drukken in een getal. De onderstaande cijfers moeten daarom genuanceerd worden geïnterpreteerd. De Score van de CITO-eindtoets wordt aangegeven op een schaal van 500 tot 550. De gemiddelde score van de leerlingen was in:
2020 |
| |
2021 | 538,1 | |
2022 | 536,4 |
De uitstroom naar het Voortgezet Onderwijs was in schooljaar 2021/2022:
VWO | 15 |
HAVO/VWO | 7 |
HAVO | 4 |
VMBO/HAVO | 2 |
VMBO-T | 1 |
VMBO-K | 1 |
Ouderbijdrage
De Willemsparkschool is een bijzondere basisschool die haar leerlingen veel extra’s biedt. Met gedifferentieerd, klassikaal onderwijs, waarbij elke leerling de op zijn/haar behoefte afgestemde instructie krijgt. Met verschillende projecten in het kader van beeldende vorming, drama en muziek door vakdocenten, en met Engels vanaf groep 1 en Frans vanaf groep 7. Maar ook door klassenverkleining, onderwijs met moderne (digitale) middelen en extra zorg en aandacht voor over- en onder presterende leerlingen.
De WPS kan deze extra’s alleen bekostigen als er een vrijwillige ouderbijdrage wordt ontvangen bovenop de van het rijk en de gemeente te ontvangen financiering. Daarnaast heeft de WPS een aan haar verbonden steunorganisatie, de Stichting Vrienden van de WPS. Deze vriendenstichting wordt geheel onbezoldigd bestuurd door actieve oud-(bestuurs)leden van de WPS en heeft als doel de WPS financieel te ondersteunen ter behoud van het bijzondere karakter van onze school.
Met ingang van het schooljaar 2020/2021 is de ouderbijdrage gesplitst in een aan de schoolvereniging te betalen vrijwillige ouderbijdrage van EUR 225 en een vrijwillige donatie aan De Stichting Vrienden van de WPS waarmee deze Stichting de hierboven genoemde extra’s kan bekostigen.
De vrijwillige ouderbijdrage van EUR 225 wordt jaarlijks besteed aan de volgende extra activiteiten:
• Uitstapjes als museum- en theaterbezoek;
• Schoolreizen;
• Bijzondere activiteiten en evenementen als:
*het WPS Lentefeest;
*de WPS thema-ouderavond;;
*de Sint- en Kerstviering
Het schoolbestuur biedt alle leerlingen de mogelijkheid om aan alle schoolactiviteiten (inclusief de schoolreis) deel te nemen, ook als hun ouders de bijdrage niet (volledig) hebben betaald.
Naast de vrijwillige ouderbijdrage int de WPS elk schooljaar ook een niet-vrijwillige overblijfbijdrage van EUR 247. Alle leerlingen wordt namelijk de mogelijkheid geboden tussen de middag op school over te blijven onder toezicht van leerkrachten en overblijfkrachten, waarbij tevens activiteiten worden georganiseerd. Alhoewel deelname aan deze tussenschoolse opvang niet verplicht is, maken vrijwel alle leerlingen hiervan gebruik. Indien uw kind op school overblijft, is betaling van de overblijfbijdrage verplicht. Als er problemen zijn in verband met betaling van de bijdrage en de kinderen toch tussen de middag op school willen of moeten overblijven, kan bij de penningmeester een verzoek worden ingediend voor een individuele betalingsregeling. In bepaalde gevallen kan een tegemoetkoming in de kosten worden aangevraagd bij de Gemeente Amsterdam.
Met de bijdrage aan de Stichting, hopen we het totaalbedrag per leerling dat voorheen aan de schoolvereniging voldaan werd, alsnog te realiseren. Zoals al genoemd wordt deze bijdrage dit schooljaar gebruikt voor de hierboven genoemde extra vakken, zorg en onderwijsmiddelen. De Stichting Vrienden van de WPS zal de reeds geïncasseerde gelden door de schoolvereniging hiervoor beschikbaar stellen en de nog te ontvangen vrijwillige vriendenbijdragen hiertoe aan de WPS doneren op basis van de door het schoolbestuur aan de Stichting te presenteren begroting en beleidsplan. De Stichting zal aan alle ouders verdere toelichting geven over de totale financiële behoefte die er bestaat om het onderwijs te kunnen blijven bieden, en op welke wijze deze gelden uiteindelijk worden besteed.
De jaarrekening is op verzoek aan te vragen bij de Penningmeester: penningmeester@dewps.nl
Uit de vrijwillige gift aan de Stichting worden de volgende voorzieningen bekostigd:
Vaklessen
Vanaf groep 1 krijgen de kinderen eens per week drama en muziek. Vanaf groep 3 komt daar tweemaal per week bewegingsonderwijs en eens in de week beeldende vorming bij. Groep 5, 6 en 7 krijgen eens per week les in Levensbeschouwing/Geestelijke stromingen. Al deze lessen worden gegeven door vakleerkrachten.
Deze vaklessen worden gedeeltelijk door de overheid gesubsidieerd.
Zorg voor het individuele kind
Om de ontwikkeling van kinderen goed te volgen, eventuele problemen tijdig te signaleren en bij behandeling ouders en leerkrachten van advies te dienen, hebben wij een Intern Begeleider (IB) en Remedial Teacher (RT) in dienst. IB en RT omvat een volledige aanstelling waarvan de overheid een gedeelte van de uren vergoedt. Ook huren wij indien noodzakelijk externe diensten in voor begeleiding. De kosten hiervan kunnen hoger zijn dan de subsidies.
Exploitatie gebouw
Bovengenoemde activiteiten behoeven lokalen en de kosten hiervan zijn hoger dan de overheid subsidieert.
Onderwijsleerpakket en meubilair
De overheid hanteert voor deze materialen zeer lange afschrijvingstermijnen, zelfs al is vervanging hoogst noodzakelijk. Indien nodig wordt eerder tot vervanging of vernieuwing overgegaan.
ICT
Op de WPS wordt extra geïnvesteerd in ICT. Minstens één op de twee kinderen heeft beschikking over een iPad of Chromebook. Deze apparaten dienen ter ondersteuning van het onderwijs. Er is een uitstekend werkend draadloos netwerk.
Culturele vorming, Franse les en Buitenschoolse Activiteiten
De vele excursies worden slechts gedeeltelijk gesubsidieerd. De Franse les in de groepen 7 en 8 moet geheel uit de bijdrage worden bekostigd. Voor de Buitenschoolse Activiteiten worden gebouw en begeleiding gratis aan de docenten ter beschikking gesteld. Hierdoor betalen de ouders van deelnemende kinderen alleen het lesgeld.
Engelse les
Er is een vakleerkracht Engels die één of twee keer per week lessen verzorgt voor de groepen 1 tot en met 8. Als leidraad voor de lessen wordt de methode 'Join In' gebruikt. In de groepen 1 tot en met 4 staat vooral de mondelinge communicatie centraal en in de groepen 5 tot en met 8 vooral de schriftelijke communicatie. Alle vier de taalvaardigheden (luisteren, spreken, lezen en schrijven) worden aangeleerd. Tijdens de lessen gebruikt de vakleerkracht Engels als voertaal.
Levensbeschouwing
In de groepen 6, 7 en 8 krijgen de leerlingen een uur per week lessen Levensbeschouwing. Tijdens de lesuren krijgen de kinderen informatie over diverse geloofsovertuigingen. Vaak worden thema's behandeld die vanuit verschillende confessies benaderd worden. Omdat deze lessen een informatief karakter hebben, blijft de neutrale invalshoek van onze school gewaarborgd.
Personeel
Kosten van werving en selectie en ook scholing van leerkrachten worden slechts gedeeltelijk door de overheid gesubsidieerd.
De WPS is een KiVa school
De WPS volgt het anti-pest programma van KiVa.
"Bij KiVa vinden we dat ieder kind recht heeft op een fijne schooltijd. KiVa wil hier samen met scholen aan werken. Daarvoor biedt KiVa een schoolbreed programma, gericht op positieve groepsvorming en het verbeteren van de sociale veiligheid. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel, en dus niet op individuen zoals pesters, slachtoffers, populaire kinderen of kinderen die weinig vriendjes en vriendinnetjes hebben. Vandaar ons motto: samen maken we er een fijne school van!
KiVa is het eerste en enige programma in Nederland op het gebied van sociale veiligheid en pesten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het werkt!
➢ Uit onderzoek blijkt onder meer dat op KiVa-scholen:kinderen zich prettig en veilig voelen en dat er aanzienlijk minder wordt gepest (63% afname),
➢ kinderen meer positieve relaties hebben, zich beter kunnen inleven en sociaal vaardiger zijn,
➢ kinderen samen problemen oplossen en er minder ruimte wordt ingenomen door (groeps)problemen, er een beter leerklimaat is dat zorgt voor betere leerprestaties,
➢ leerkrachten beter en positiever worden beoordeeld door kinderen."
De 10 KiVa Regels